Logo programını açarken Can not connect to logo server. sunucu2(IP Adresi) 32049 , Can not connect to logo server. sunucu2(IP Adresi) 32032 , Can not connect to logo server. sunucu2(IP Adresi) 32037 gibi hatalar almanız durumunda yapmanız gereken işlemler şunlardır.
- Bilgisayarın ip adresi ile logo sunucusunu ip adresinin kontrol edilmesi ;
- Bu işlem için Başlat >> Çalıştır >> cmd yazdıktan sonra gelen siyah ekrana ipconfig kodunu yazıp enter tuşuna bastıktan sonra aşağıdaki gibi bilgilerin ekrana gelmesi gerekir.
- Bu ekran da yazan IP v4 adresi sizin bilgisayarınızın ip adresidir.
- Bu ip adresi ile Logo programınızda Logo Sistem İşletmeni programında yer alan Lisans Sunucu ve Server Ayarlarında bulunan ip adreslerinin aynı olması gerekmektedir.
- Eğer ip adresler aynı değilse command satırında yazan ip adresinizi sistem işletmeni programında ki gerekli yerlere yazıp kaydedin.
- Ip adresinizin değişmemesi için DHCP Server’dan ip adresinizi rezerve edebilirsiniz.
- Bu işlemi yaptıktan sonra Başlat >> Çalıştır >> services.msc yazıp hizmetler penceresini açın.
- Hizmetler penceresinde yer alan logo servisini yeniden başlatın.
- Servisi yeniden başladıktan sonra logo programınızı kontrol edin.
LOGO faturalarda, e-Fatura carileri için otomatik olarak e-Fatura işaretlenmesini sağlamaktadır. Bu işareti kullanıcının bilerek kaldırması durumunda LOGO ekstra bir uyarı vermemektedir. Yine de böyle bir talep varsa nedenleriyle iletilmesi durumunda değerlendirmeye alınabilir.
Şubeler farklı birer etiketle tanımlanabilir. Bazlı aktarım yapısı kontrol edilebilir.
Entegrasyon çözümünde paket dahilinde sunucu yazılımı bulunmaktadır. Sunucunun donanımı, bakımı ve hizmeti müşteriye ve anlaşmalarına göre LOGO İş Ortağına aittir. LOGO bu bakım işlemlerini İş Ortaklarının üstlenmesini desteklemektedir.
Şekil hükümlerinden bağımsız olarak Vergi Usul Kanununa ve/veya Türk Ticaret Kanununa göre tutulması zorunlu olan defterlerde yer alması gereken bilgileri kapsayan elektronik kayıtlar bütünüdür.
Format ve standartları Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan yevmiye defteri ve büyük defter e-Defter olarak tutulabilmektedir. Ancak, ilerleyen dönemde Vergi Usul Kanununa ve Türk Ticaret Kanununa göre tutulması gereken diğer defterlerin de e-Defter kapsamına alınması söz konusudur. Seçilen çözümün diğer defterler için de konfigüre olma yeteneğine sahip olması mükellef açısından dikkate alınmalıdır. Logo e-Defter çözümü geleceğe dönük ihtiyaçlarınıza yönelik olarak kolay uyum sağlayabilecek altyapıya sahiptir.
1 Sıra No.lu Elektronik Defter Genel Tebliği’nde yer alan şartları taşıyan gerçek ve tüzel kişiler e-defter tutabilir.
Server çözümü müşterinin ortamında olan bir çözüm. Bu tür bakım anlaşmaları, LOGO İş Ortakları ile yapılmalı. Bakım ve kesinti müşterinin kendi ortamında yapııldığı için, LOGO GİB tarafından muhatap kabul edilmemektedir.
e-Fatura sunucusunun 7×24 online, internete açık olması gerekmektedir.
Sunucunun bakımı, işletimi firma bayisi ile firmaya aittir.
e-Fatura + Server yazılımı çözümü faturalaşma yoğunluğu az olan firmalarda da isteğe bağlı olarak kullanılabilmektedir. Bu noktada önemli olan, firmanın gerekli sunucu yapısını sağlayabiliyor olmasıdır.
GİB tarafından yayımlanan son tebliğlere göre, zorunluluk kapsamına giren firmaların en geç 1 Eylül 2013 tarihine kadar başvurularını yapmaları ve 2013 takvim yılı içerisinde de e-Fatura kullanmaya başlamaları gerekmektedir.
Tiger ailesi ürünü kullanan bir firma sahip olduğu her firma için e-Fatura modülü almak zorunda değildir. Tek ürün alınması yeterli olmakta, ek olarak da firma sayısı artırımı yapılabilmektedir.
Ancak e-Fatura Modülü için firma sayısı artırımı GİB’e beyan edilmiş firmalar bazında değerlendiriliyor. Bu nedenle, TE ya da TP ürününü müşterinin kaç firmasında açtırdığı önemli bir değerlendirme kriteri değil. GİB’e beyan edilen firma sayısı bir ise 1 e-Fatura modül satışı yeterli olmaktadır. (Yani değerlendirme kriteri Tüzel Kişilik sayısı üzerindendir.)
Windows 2003 Terminal Services ile uzak masa üstü bağlantılarında yaşanması muhtemel printer(yazıcı) sorunları ve çözümleri aşağıdaki dökümanda ele alınmıştır.
Windows Terminal Servisleri (TS) sunucusuna Microsoft Remote Desktop (RDP) yani Uzak Masa Üstü bağlantısı ile bağlanan her bir istemci kendi üzerindeki yazıcı bilgisini TS sunucusuna gönderir. TS bu bilgilerden istemci üzerindeki yazıcının ne olduğuna karar vererek o oturum için yazıcıyı otomatik olarak oluşturmaya çalışır.
Bu işlemin başarılı olabilmesi için istemciye ait yazıcı sürücüsünün aynı isimle TS üzerinde de kurulu olması gerekir. Eğer isimler uyuşmazsa yazıcı TS üzerinde yaratılamaz ve Event Viewer’ da 1111 ve 1106 kodlu hata kodları oluşur. Bu tip bir sorunla karşılaşmamak için sırasıyla aşağıda belirtilen işlem adımlarını gözden geçirmeliyiz.
1 – RDP client (mstsc.exe) üzerinde “Printers” seçeneği işaretli olmalıdır. (Resim 1)
2 – TS üzerinde “Terminal Services Configuration Adiministrative Tool (tscc.msc) \ Connections \ RDP – Tcp \ Properties” bölümünde “Windows Printer Mapping” “disable” olmamalı, “connect client printers at logon” seçeneği “enabled” olmalı. (Resim 2)
3 – “Active Directory” veya “Windows Local Security Accounts Manager” veya Computer Management üzerinden “User Accounts(Kullanıcı Hesapları)” üzerinde ilgili kullanıcı için “Environment\Client Devices” bölümünde “Connect client printers at logon” seçeneği “enable” olmalı. (Resim 3)
4 – “Group Policy(gpedit.msc)” üzerinde “Computer Configuration\Administrative Templates\Windows Components\Terminal Services\Client/Server Data Redirection” bölümünde “Do not allow client printer redirection” seçeneği “enable” olmamalı. (Resim 4)
5 – Windows Servisleri içerisinden (Services.msc) “Print Spooler” servisi başlamış olmalı. (Resim 5)
6 – TS üzerindeki yazıcı sürücüleri, print monitor gibi yardımcı programları içermemeli, sadece yazıcı sürücüsü yüklenmelidir.
7 – Eğer kullandığınız yazıcı USB ise ve sorun yaşıyorsanız, Microsoft sitesinde Türkçe olarak yayınlanmış http://support.microsoft.com/kb/302361/tr makalesini okumalısınız.
LogoConnect B2B altyapısında eşleme tabloları üzerinden cari hesap bazlı kod eşlemeleri sağlanmaktadır. e-Fatura için de bu yapı kullanılmaktadır.
XSLT fatura görüntüleme formatı uygulaması ile kullanıcılar istedikleri formatta e-Fatura oluşturabilirler. LOGO İş ortakları düzenlemeleri yapabilmektedirler.
Portal’in düzenli olarak kontrol edilmesi gerekmektedir.
Alıcının bu faturaları red ya da iade etmesi gerekecektir. Ancak, GİB’in sisteminde aynı e-fatura 2 kez aynı akıştan geçemediği için her iki durumda da değişiklik yerine yeni fatura üretimi gerekecektir.
e-Fatura carileri için satış faturalarında “e-Fatura” işareti otomatik olarak işaretlenmektedir. Bu türdeki faturalar kaydedilirken fatura numarası “e-Fatura” numaralama şablonuna göre üretilmektedir.
GİB’in belirlemiş olduğu standart bir fatura numara şablonu bulunmaktadır:
- İlk 3 karakter mükellefin belirleyebileceği sabit karakterler (Harfler),
- Takip eden 4 karakter sabit ve yıl değeri,
- Takip eden 9 karakter ise 000000001’den başlamak ve sıralı gitmek suretiyle sıralı artan rakamlardan oluşmaktadır.
Portal için ise, GİB’in Portal’inde oluşan ilk numara kullanılarak, bu numaranın artan değerleriyle devam etmek gerekmektedir.
KamuSM’den alınması gereken “Mali Mühür” için ücret ödenmesi gerekmektedir. Fiyat ve detaylar için http://mm.kamusm.gov.tr/fiyatlandirma.jsp adresi ziyaret edilebilir.
(Kamu Sertifikasyon Merkezi) KamuSM’den alınacak olan “Mali Mühür Sertifikası” zorunludur. e-İmza gibi ek ürünler, ek güvenlik sağlamak amacıyla kullanılabilir.
e-İmza kişiye verilir, kişinin ıslak imzasına karşılık gelmektedir. Mali mühür ise firmaya verilir, firma yetkilisi taahhüdü ile firma için oluşturulmuştur.
Büyük oranda müdahale edilemeyecektir. e-Fatura standart bir format olup ek alanların eklenmesi mümkün değildir. Kısıtlı alan kullanımı vardır. Ancak LOGO olarak, bu gibi ekstra bilgilerin aktarımı için e-Fatura’nın B2B fatura gönderimi ile desteklenmesini sağlamayı hedeflemekteyiz.
LOGO olarak bu ihtiyaç için LOGO ürünlerinde çalışacak bir uygulama sağlanmakta ve bu uygulamanın belirli periyotlarda çalışarak GİB’in listelerini kontrol etmesi sağlanarak Cari Hesapların e-Fatura kullanıcısı olup olmadıkları bilgileri güncel tutulabilmektedir.
Zip formatında, UBL dokümanlarının sıkıştırılmış halleri saklanmaktadır.
Lokal arşivleme yapılabilecektir. Lokal arşivlemede veriler, sunucu çözümü ile firmanın GİB ile haberleşmede sağladığı sunucusunda bulundurulacaktır.
Bu yapı sunucuda sağlanmaktadır.
Bu yapı sunucuda sağlanmaktadır.
Alıcı tarafından red yanıtı ya da kabul edildiyse iade faturası hazırlanacak ve iletilecek.
LOGO özel entegratörlük hizmeti verecektir. Bunun yanında farklı entegratörlerle de işbirliğinde olmayı planlamaktadır. Görüşme ve çalışmalara başlanmıştır.
LOGO’nun şu anda uygulama olarak sunduğu 2 çözümü bulunmaktadır: ”e-Fatura Modülü (Dosya Transfer Çözümü)” ve ”LOGO e-Fatura Modülü + Sunucu Yazılımı (GİB Entegrasyon Çözümü).”
Özel Entegratörlük izni için de başvurular yapılmaktadır ve yakın dönemde e-Fatura Servis Sağlayıcılığı Hizmetinin de verilmesi planlanmaktadır.
Özel Entegratörlük ile birlikte bu hizmet de verilecektir.
Mükellefler, düzenledikleri ve aldıkları e-Faturaları, üzerindeki mali mühürü de içerecek şekilde kanuni süreler dahilinde muhafaza etmek ve gerektiğinde ibraz etmek zorundadırlar.
Entegrasyon için arşivleme zorunludur ve sunucu çözümünde otomatik arşivleme yapılması ve yedekleme için prosedürlerin belirlenmesi sunucu tarafında sağlanmaktadır. Aynı zamanda LogoConnect’te posta kutusu arşiv yapısı bulunmaktadır. Yani, esas olan ve birincil arşiv yapısı sunucu, ekstra arşiv yapısı ise LogoConnect tarafından sağlanmaktadır.
Ayrıca GİB’in yayınladığı tebliğe göre ”Mükelleflere ait elektronik faturaların yine mükelleflere ait bilgi işlem sistemlerinde saklanması esas olup, üçüncü kişiler nezdinde de elektronik saklama yapılabilecektir. Başka mükelleflerden elektronik saklama hizmetinin alınması, mükelleflerin elektronik faturalarının muhafaza ve ibraz sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.”
LOGO GİB Entegrasyon Çözümü’nde (e-Fatura Modülü + Sunucu Yazılımı), e-Fatura alıcısı için bildirim yapılması sağlanmaktadır. Böylelikle; sunucuya gelen e-Faturalar, uygulama ve sistem yanıtları için e-posta ile önceden belirlenmiş kullanıcılara bildirim yapmaktadır.
Sunucunun herhangi bir datacenter’da tutulması sorun teşkil etmez. Ancak entegrasyon yöntemi ile kendi sunucuları üzerinden sisteme bağlanacak firmaların, sunucularını datacenter’da tutmaları halinde, bu sunucunun yönetimi işlemlerini üstlenmiş olmaları gerekmektedir. Yani, datacenter’dan sadece alan temini yapılmış olup üzerinde çalışacak yazılımın kullanıcı tarafından yönetiliyor olması gerekmektedir.
Sunucunun lokasyonu ile ilgili tek kısıtlama “yurtiçi”nde bulundurulması koşuludur.
Tüm faturalar LogoConnect ile paketlenmekte ve bir web servisi aracılığıyla Gelir İdaresi Başkanlığı’na iletilmektedir. Kullanıcının LOGO ERP ürünlerinde kesilmiş faturaları GİB Merkez Sunucusu üzerinden ilgili alıcıya iletilir. Aynı şekilde GİB Merkez Sunucusu aracılığıyla gönderilen UBL formatındaki faturalar da Kullanıcının ERP sistemine alınır. Bu işlemler için kullanıcının ayrıca portale girmesine gerek yoktur. LOGO e-Fatura çözümü üzerinden e-Faturalar mühürlenir, zarflanır ve portale otomatik aktarılır.
LOGO’nun Tedarikçi/müşteri sayısı ve buna bağlı olarak gelen ve giden fatura sayısı çok (ayda 5000 faturadan fazla) olan işletmeler için geliştirdiği çözümdür. LOGO e-Fatura modülüyle birlikte alınacak e-Fatura Sunucusu üzerinden e-Fatura uygulaması kullanılabilmektedir. GİB ile kurulan entegrasyon ile e-Faturaların otomatik olarak iletimi gerçekleştirilmektedir.
LOGO e-Fatura uygulaması ile GİB’in belirlediği formatta hazırlanan e-Faturalar belirlenen bir klasörde toplanır. Daha sonra hazırlanan bu e-Fatura dosyaları, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın e-Fatura Portalı’na kullanıcı tarafından manuel olarak yüklenir ve buradan alıcısına gönderilir.
Ters akışta da, Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan e-Fatura Portalı’na gelen e-Faturalar da yine kullanıcı tarafından manuel olarak klasöre alınır; sonrasında LogoConnect aracılığıyla ERP sistemine aktarımı gerçekleştirilir.
Özetle kullanıcı, e-Fatura sistemi üzerinden, faturalarını kendi belirlediği klasörde otomatik olarak kaydeder. Ancak bu klasörün, GİB’in e-fatura portaline aktarımını portale girerek manuel olarak yapar.
LOGO’nun Fatura işlem sayısı az (ayda 5000 faturadan az) olan işletmeler için geliştirdiği çözümdür. Bu uygulama ile işletmeler e-Fatura alma ve gönderme işlemlerini özel bir sunucu yazılımına ve donanımına gereksinim duymadan yapabilirler. Böylelikle e-Fatura yatırım maliyetlerini minimum seviyede tutarlar.
LOGO e-Fatura uygulamasının kullanılabilmesi için halihazırda LOGO ticari paket ürünlerinden bir tanesine (Tiger Enterprise, Tiger Plus, GO Plus) sahip olunması gerekmektedir. Ayrıca 2.18.00.00 versiyonu ve sonrası LogoConnect ürünü de yine e-Fatura modülünü kullanabilmek için önkoşuldur.
LOGO’da e-Fatura Çözümleri; LOGO e-Fatura Modülü (Dosya Transfer Çözümü) ve LOGO e-Fatura Modülü + Sunucu Yazılımı (GİB Entegrasyon Çözümü) olmak üzere 2 şekilde sunulmaktadır. GİB’dan Özel Entegratörlük iznini alan LOGO Elektronik tarafından da e-LOGO Özel Entegratörlük Hizmeti sağlanmaktadır.
e-Faturanın düzenlenmesinde, gönderilmesinde ve alınmasında aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir:
- e-Fatura Başkanlık tarafından duyurulan format ve standartlara uygun biçimde oluşturulmalıdır.
- e-Fatura, sadece e-Fatura bünyesinde tanımlı olan kullanıcılar adına düzenlenmelidir. Bu nedenle e-Fatura alma yetkisi bulunmayanlar adına e-Fatura düzenlenmesi mümkün değildir.
- e-Faturalar, e-Fatura Uygulaması aracılığı ile müşterilere gönderilmelidir. Bu bakımdan uygulama harici yollarla gönderilen herhangi bir elektronik belge Vergi Usul Kanunu kapsamında e-Fatura olarak kabul edilmez. Müşterinin uygulama üzerinde tanımlı olması, faturanın format ve standartlara uyması ve elektronik belgenin mali mühür ile mühürlenmiş olması bu sonucu değiştirmez.
- e-Fatura mali mühür ile mühürlenmelidir. Üzerinde mali mühür bulunmayan herhangi bir belge Vergi Usul Kanunu kapsamında e-Fatura olarak kabul edilmez.
e-Fatura kesmek zorunda olunan mükelleflere kağıt fatura düzenlenememektedir. Zorunluluk kapsamında olan ve e-Fatura uygulamasına geçmiş mükelleflere kağıt ortamında düzenlenmiş faturalar hiç düzenlenmemiş hükmündedir.
e-Fatura uygulamasından yararlanan mükellefler arasında faturalaşma işlemleri için elektronik fatura düzenlemeleri zorunludur.
Bu kapsamda, uygulamadan yararlanan mükellefler fatura düzenlemeden önce muhattabın www.efatura.gov.tr‘deki kayıtlı kullanıcı listesine kayıtlı olup olmadıgını kontrol edecekler; kayıtlı kullanıcı ise zorunlu olarak elektronik fatura, kayıtlı kullanıcı degilse kâgıt fatura düzenleyeceklerdir.
Ayrıca aynı mal veya hizmet satışı işleminde hem kağıt faturanın, hem de elektronik faturanın bir arada düzenlenmesi de mümkün değildir.
Elektronik faturalaşma yoğunluğu az olacak firmalar uygulamayı portal üzerinden kullanabilmektedirler. Entegrasyon zorunluluğu bulunmamaktadır. LOGO’nun Dosya Transfer Çözümü (Portal Çözümü) bu ihtiyaç düşünülerek geliştirilmiştir ve faturalaşma yoğunluğu ayda 500’den az firmalara yöneliktir. Bu çözüm ile GİB’in belirlediği formata uygun olarak hazırlanan e-Fatura’lar bir klasörde toplanır. Sonrasında GİB’in portaline kullanıcı tarafından manuel olarak yüklenir.
e-Faturanın bütünlüğü ve kaynağının doğruluğu mali mühür ile sağlandığından, elektronik belge biçimini muhafaza etmesi gerekmektedir. Bu nedenle mükellefler, düzenledikleri ve aldıkları e-Faturaları, üzerindeki Mali Mührü de içerecek şekilde kanuni süreler dahilinde, kendi bünyelerinde muhafaza edecekler ve istendiğinde ibraz edeceklerdir.
e-Fatura Portalı üzerinden uygulamayı kullanmaya başlamak sonradan entegrasyon yapılmasına engel teşkil etmez. Uygulamaya ilk başvuruda entegrasyon talebinde bulunulabileceği gibi daha sonradan da entegrasyon başvurusu yapılabilmektedir. Ancak, e-Fatura Uygulamasının hem entegrasyon hem de portal yolu ile kullanımı mümkün değildir.
Mali mühür sertifikası edinildikten sonra e-Fatura gönderme ve alma işlemleri e-Fatura Portalı aracılığıyla veya entegre edilen bilgi işlem sistemi üzerinden yapılabilmektedir. Mali Mühür sertifikası aktive edildikten sonra ayrıca herhangi bir işlem yapılmasına gerek kalmaksızın e-Fatura Portalını kullanmak mümkündür. Portalın sunduğu sınırlı imkanlardan daha ileri bir faturalaşma ihtiyacı var ise, bilgi işlem sistemini e-Fatura Uygulamasına entegre ederek e-Fatura gönderilebilir. Entegrasyon için GİB’e ayrıca başvuruda bulunulması gerekmektedir.
Vergi Usul Kanunu kapsamında yapılacak düzenlemeler çerçevesinde kullanılmak üzere, tüzel kişi ve diğer kurum, kuruluş ve işletmelere ait veri bütünlüğünün, kaynağın ve içeriğin garanti altına alınması ile gerekli durumlarda gizliliğin sağlanması fonksiyonlarının yerine getirilmesi amacı ile oluşturulan Mali Mühür, Başkanlık adına TÜBİTAK-UEKAE tarafından kurulan elektronik sertifika alt yapısını ifade etmektedir.
e-Fatura Uygulamasından yararlanmak isteyenlerin Gelir İdaresi Başkanlığı’na yazılı olarak başvurması gerekmektedir. Başvurunun uygun bulunduğu bilgisi kişiye ulaştıktan sonra, bedelini TÜBİTAK/UEKAE’ye ödeyerek mali mühür sertifikasının temin edilmesi gerekmektedir. (Başvuru Süreci ile ilgili olarak tıklayın)
Sertifika kişinin eline ulaştıktan sonra e-Fatura Uygulaması, e-Fatura Portalı aracılığıyla veya kişinin kendi bilgi işlem sistemi entegre edilerek kullanmaya başlanabilir. Kişinin kendi bilgi işlem sistemi entegre edilerek kullanılmak tercih ediliyorsa Gelir İdaresi Başkanlığı’na e-Fatura Entegrasyon Başvurusu da yapılmalıdır.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından zorunluluk kapsamına dahil edilen firmalar:
- Madeni yağ lisansı sahipleri:
5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip mükellefler
- Tütün ve tütün ürünleri ile kolalı gazoz ve alkollü içecek ürünlerini üreten ve ithal edenler:
4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal eden mükellefler
- Söz konusu listelerde yer alan mükelleflerden 2011 yılında mal alan ve Tebliğde belirtilen brüt satış hasılatına sahip olan mükellefler
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 232nci maddesi uyarınca fatura düzenlemek zorunda olan mükelleflerin e-Fatura Uygulamasından yararlanma imkanı bulunmaktadır.
e-Fatura Uygulamasını kullanma konusunda yeterli alt yapıya sahip olmayan kullanıcıların uygulamadan yararlanabilmelerini sağlamak amacıyla geliştirilen ve e-Fatura Uygulamasına ait temel fonksiyonları bünyesinde barındıran bir web uygulamasıdır.
Önceden tanımlanmış kullanıcıların UBL-TR standardında ve elektronik belge olarak düzenledikleri faturaları, belirlenen veri aktarım protokolü aracılığı ile gönderen taraftan alıcı tarafa iletimini sağlayan mesajlaşma alt yapısıdır.
e-Defter muhasebe kayıtları Gelir İdaresi Başkanlığına aktarılmayacaktır. Tebliğ kapsamında elektronik imzalı veya mali mühürlü olarak e-Defter Beratı ile birlikte mükellef nezdinde saklanacaktır.
e-Defter ve e-defter beratının elektronik, manyetik, optik araçlarla saklanması ve ibraz edilmesi gerekmektedir. Defter ve beratının kağıda bastırılarak saklanması söz konusu değildir. e-Defter ibraz edilirken mutlaka beratı ile birlikte elektronik, manyetik veya optik araçlar vasıtasıyla eksiksiz ve okunabilir biçimde ibraz edilmelidir.
Kendi yazılımını geliştiren mükellefler uyumluluk testlerini başarı ile tamamlamaları halinde bu yazılım aracılığı ile e-defter tutabilecektir.
Başkanlıkça test edilerek izin verilen yazılımların dışında başka bir yazılımla e-defter tutulması mümkün değildir.
Uyumluluk, e-defter tutmada kullanılan yazılımların, www.edefter.gov.tr adresinde yayınlanan kılavuzlarda belirtilen format, standartlar ve diğer teknik hususları sağlamasını ifade eder. Bir yazılımın uyumlu yazılım olması için Başkanlıkça yapılacak testleri başarı ile geçmesi gerekmektedir.
Hesap döneminin ilk ayına ilişkin olarak alınan elektronik defter beratı açılış, hesap döneminin son ayına ilişkin olarak alınan elektronik defter beratı da kapanış onayını ifade eder.
Hem kağıt ortamında hem de elektronik defterin bir arada tutulması mümkün değildir.
Tebliğde yer alan usul ve esaslar çerçevesinde, elektronik ortamda oluşturulan defterlere ilişkin olarak, Başkanlık tarafından belirlenen standartlara uygun bilgileri içeren ve Başkanlık Mali Mühürü ile onaylanmış elektronik dosyadır.
e-Defter, Başkanlıkça açıklanan format ve standartlara uygun üretilmiş ve uyumluluk testini geçerek www.edefter.gov.tr adresinden ilan edilen yazılımlar aracılığı ile oluşturulur.
- 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu çerçevesinde güvenli elektronik imza veya Mali Mühür temin etmiş,
- e-Defter tutma, kaydetme, onaylama, saklama ve ibrazında kullanılacak yazılımın uyumluluk onayı almış bir yazılıma sahip olan gerçek kişiler, yapacakları başvurunun kabul edilmesi halinde e-defter tutma hakkına sahip olacaklardır.
- Mali mührünü temin etmiş,
- e-Defter tutma, kaydetme, onaylama, saklama ve ibrazında kullanılacak yazılımın uyumluluk onayı almış bir yazılıma sahip olan anonim ve limited şirketler, yapacakları başvurunun kabul edilmesi halinde e-defter tutma hakkına sahip olacaklardır.
Kağıt sevk irsaliyesi ile bire bir aynı hukuki niteliklere sahip elektronik bir belgedir. Elektronik irsaliyenin standartları Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenmiştir. e-İrsaliye kağıt olarak düzenlenen, en az üç nüsha olan sevk irsaliyesi ile aynı özelliklere ve hukuki niteliklere sahiptir ve sevk irsaliyesinin yerine geçmektedir.
Geçici vergi, gerçek usulde vergilendirilen ticari kazanç sahipleri ile serbest meslek erbabı ve kurumlar vergisi mükelleflerinin cari vergilendirme döneminin gelir ve kurumlar vergisine mahsuben üçer aylık kazançları üzerinden hesaplanarak ödenen bir peşin vergi uygulamasıdır.1
Logo Yazılım 01.05.2000 tarihinde halka açılmıştır.
E-irsaliye, kağıt irsaliye ile birebir aynı niteliklere sahip olacaktır.
Gerçek usulde vergilendirilen ticari kazanç sahipleri, serbest meslek erbabı ve kurumlar vergisi mükellefleri cari vergilendirme döneminin gelir ve kurumlar vergisine mahsup edilmek üzere geçici vergi ödemek zorundadırlar. Adi ortaklıklar, kollektif şirketler ve adi komandit şirketler, ortaklık olarak gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olmadıklarından geçici vergi mükellefi değillerdir. Ancak adi ortaklıklar ile kollektif şirketlerde ortakların, komandit şirketlerde komandite ortakların elde ettikleri kazançlar geçici verginin konusuna girmektedir.
Logo Yazılım ve bağlı ortaklıkları bilişim sektöründe faaliyet göstermektedir. Şirketin faaliyet amacı ve işletme konuları şirket ana sözleşmesinde görülebilir.
E-İrsaliyeye 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren geçiş yapabilirsiniz.
Tasfiye halindeki kurumlar vergisi mükellefleri tasfiye dönemlerinde, basit usulde vergilendirilen gelir vergisi mükellefleri, yıllara sâri inşaat ve onarma işi yapanlar, ücret geliri elde edenler, menkul ve gayrimenkul sermaye iradı sahipleri, zirai kazanç sahipleri, diğer kazanç ve irat elde edenler, kazançları vergiden istisna edilen serbest meslek erbabı ile noterlik görevini ifa ile mükellef olanlar geçici vergi ödemezler. Ancak, geçici vergi ödemeyeceği belirtilen kişiler bu işlerinden elde ettikleri kazançları dışında kalan ticari veya mesleki kazançları nedeniyle geçici vergi ödemek zorundadırlar.
Logo Yazılım Hisseleri BIST’te LOGO kodu ile işlem görmektedir.
E-fatura sistemine kayıtlı olan tüm kullanıcılar e-irsaliye sistemine dahil olabilecektir.
Mükellefler, öncelikle ilgili hesap döneminin 3, 6, 9 ve 12 aylık mali tablolarını esas alarak geçici vergi dönem kazancını, Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 120 nci maddesi hükmüne göre belirleyeceklerdir. Geçici vergiye ilişkin kazançların tespitinde dönemsellik esasına uyulması ve Vergi Usul Kanununun değerlemeye ilişkin hükümlerinin dikkate alınması gerekmektedir.
Logo Yazılım hisseleri BIST Yıldız Pazar Grup 2’de işlem görmektedir.
E-irsaliye, e-faturadan bağımsız bir uygulamadır ancak e-faturada olduğu gibi, merkezinde GİB’in olduğu bir uygulama olarak hayatına başlayacaktır.
Geçici vergi oranı, Gelir Vergisi mükellefleri için, gelir vergisi tarifesinin ilk diliminde yer alan oran (%15) , Kurumlar Vergisi mükellefleri için %20 olarak uygulanır.
Logo Yazılım hisseleri XU100 (BIST 100), XUTEK (teknoloji), XBLSM (bilişim), XYLDZ (yıldız), XKURY (kurumsal yönetim) ve XUSRD (sürdürülebilirlik) endekslerine dahildir.
Dahili sevkiyat kapasamında depolarınız arası oluşan irsaliyeleri elektronik ortamda düzenleyebileceksiniz.
Gelir vergisi mükellefleri için geçici vergi ilgili hesap döneminin üçer aylık kazançlarına, gelir vergisi tarifesinin ilk diliminde yer alan oranın (%15) uygulanması suretiyle hesaplanacaktır. Kurumlar vergisi mükellefleri için geçici vergi oranı safi kurum kazancı üzerinden %20 olarak uygulanır. Hesaplanan geçici vergiden varsa aynı hesap dönemi ile ilgili olarak daha önce ödenmiş geçici vergi ve geçici vergiye tabi kazançlarla ilgili olarak tevkifat yoluyla ödenmiş vergiler mahsup edilecek, mahsuptan sonra kalan tutar ödenmesi gereken geçici vergi olarak beyan edilecektir.
Logo Yazılım’ın halka açıklık oranı %66’dır.
Yol denetimleri devam edecek ve kontrol memurları e-İrsaliye bilgilerine ellerinde bulunan tabletler üzerinden ulaşabileceklerdir. Araca ait plaka bilgisi ve şoföre ait TC kimlik numarası e-İrsaliye üzerinde yer alacaktır. Bu bilgiler ile tablet üzerinden e-İrsaliyeye ulaşılabilecek ve denetim yapılabilecektir.
Mükellefler, geçici vergiye tabi kazançlarının tespiti sırasında gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinde dikkate alabilecekleri tüm indirim ve istisnalardan yararlanabilirler.
Şirketimizin ana sözleşmesinde şirket karına katılım konusunda bir imtiyaz bulunmamaktadır. Kar dağıtım politikası yönetim kurulu tarafından her yıl gözden geçirilir. Kar dağıtımında, kurumsal yönetim ilkelerine uygun olarak pay sahiplerinin menfaatleri ve şirket menfaatleri arasında dengeli ve tutarlı bir politika izlenmektedir.Kar dağıtım politikası şirketimiz yön. kurulunca genel ekonomik şartlar, uzun vadeli yatırım finansman ve iş planları ile karlılık durumu dikkate alınarak, TTK ve SPK düzenlemeleri ile ana sözleşmelerimize uygun şekilde hesap edilen dağıtılabilir net dönem karının %55’ine kadar şirket ortaklarına kar payı olarak dağıtılması;kar payı dağıtımının nakit veya bedelsiz sermaye artırımı yoluyla veya belli oranda nakit, belli oranda bedelsiz pay dağıtılması suretiyle yapılabilmesi, hesaplanabilir kar payı tutarının ödenmiş sermayenin %5’inden az olması durumunda söz konusu tutarın dağıtılmadan ortaklık bünyesinde bırakılabilmesi şeklinde belirlenmiştir.
E-İrsaliye sisteminde alıcı tarafından kabul veya kısmi kabul yanıtlarının verilmesi mümkün olacaktır.
Geçmiş dönemlere ilişkin geçici verginin %10’u aşan tutarda eksik beyan edilmesi durumunda eksik beyan edilen kısım için yapılacak re’sen veya ikmalen tarhiyata vergi ziyaı cezası ile gecikme faizi uygulanır. %10’luk yanılma payının beyan edilmesi gereken (beyan edilmiş olan değil) geçici vergi matrahı üzerinden hesaplanması gerekmektedir.
Genel kurul yılın ilk üç ayı içerisinde yapılacak olup, kesin tarih internet sitemiz ve Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda duyurulmaktadır.
Alıcıların gönderilen e-İrsaliyeyi 7 gün içinde yanıtlamaları gerekmektedir. Yanıtlanmayan e-irsaliyeler “Kabul” statüsünde sayılacaktır.
Tahakkuk ettirilmiş ancak ödenmemiş olması dolayısıyla yıllık beyanname üzerinden hesaplanan vergiden mahsup imkânı bulunmayan geçici vergi tutarları terkin edilir. Terkin edilen geçici vergi tutarı için vade tarihinden terkin edilmesi gereken tarih olan yıllık beyannamenin verilmesi gereken kanuni sürenin başlangıç tarihine kadar gecikme zammı uygulanır.
Logo 3, 6, 9 ve 12 aylık olmak üzere yılda 4 kez mali tablolarını açıklamaktadır. Mali Sonuçları içeren Periyodik mali tablolara ilişkin detaylı bilgiye www.logo.com.tr internet sitesinin “Yatırımcı İlişkileri” linki altında bulunan Mali Tablolar sayfasından ulaşılabilir.
e-İrsaliye gönderimi kapalı bir sistem üzerinden ilerleyeceği için sadece sisteme kayıtlı firmalar birbirlerine e-İrsaliye gönderebileceklerdir. Taraflardan birinin e-İrsaliye sistemine kayıtlı olup diğerinin olmadığı durumlarda, e-İrsaliye kullanıcısı firma tarafından diğerine kağıt irsaliye düzenlenecektir.
Tahakkuk ettirilmiş, ancak ödenmemiş geçici verginin yıllık beyanname üzerinden hesaplanan gelir veya kurumlar vergisinden mahsup edilmesi mümkün değildir. Mahsup işleminin yapılabilmesi için tahakkuk ettirilmiş geçici verginin ödenmiş olması şarttır.
Şirketimizin +90 262 679 80 00 nolu telefonundan Yatırımcı ilişkileri bölümü ile temasa geçilebilir ve/veya yatirimci@logo.com.tr adresine e-mail ile sorularınızı iletebilirsiniz.
e-İrsaliye sisteminin kullanabilmek için her iki tarafın da kayıtlı kullanıcı olması gerektiğinden, alıcı e-İrsaliye kullanıcısı değilse kağıt irsaliye düzenlemeye devam edilebilecektir.
Yıl içinde bir önceki dönemde ödenmemiş olan geçici verginin ödenme şartına bağlı olmaksızın bir sonraki dönem beyannamesinden mahsubu mümkündür. Ödenmiş olma şartı yıllık gelir vergisi beyannamesinden mahsup yaparken aranmaktadır. Yıllık beyanname üzerinden hesaplanan gelir veya kurumlar vergisinden ilgili hesap dönemine ilişkin geçici vergi dönemlerinde ödenen geçici vergi mahsup edilir.
Siz ve alıcı e-irsaliye kullanıcısıysa, e-arşiv fatura dışında mutlaka e-İrsaliye de düzenlemelisiniz. Alıcı e-İrsaliye kullanıcısı değilse sadece e-arşiv fatura düzenleyerek sürecinize devam edebilirsiniz.
Üçer aylık kazançlar üzerinden tahakkuk ettirilmiş, ancak ödenmemesi nedeniyle yıllık beyanname üzerinden hesaplanan vergiden mahsup imkânı bulunmayan geçici vergi tutarları terkin edilir. Terkin edilen geçici vergi tutarına, vade tarihinden terkin edilmesi gereken tarihe (gelir vergisi mükellefleri için 1 Mart, kurumlar vergisi mükellefleri için 1 Nisan) kadar gecikme zammı uygulanır.
Malın fiili sevki sırasında araç içinde e-İrsaliyenin bir örnek kağıt çıktısının bulundurulması ya da elektronik olarak görüntülenmesinin sağlanması zorunludur.
Gelirin elde edildiği yılda ödenmiş olduğunun tevsik edilmesi kaydıyla, bağ-kur primleri, kazançla sınırlı olarak indirilebilecektir. Dönem sonunda yıllık beyannamede beyan edilen kazanç olmaması veya yetersiz olması halinde, geçici vergi dönemlerinde indirilen ödenmiş bağ-kur giriş keseneği ve primleri tutarının, yıllık beyannameye göre yararlanılması mümkün olan kısmı; gelir vergisi mükelleflerince beyan edilen gelirden indirilebilecek, kalan kısmı indirim konusu yapılamayacaktır. Bağ-Kur primleri beyanname üzerinde “Diğer İndirimler” sütununda gösterilir.
DÖNEM |
BEYAN |
ÖDEME |
1.Dönem (Ocak, Şubat, Mart) |
14 Mayıs akşamına kadar |
17 Mayıs akşamına kadar |
2.Dönem (Nisan, Mayıs, Haziran) |
14 Ağustos akşamına kadar |
17 Ağustos akşamına kadar |
3.Dönem (Temmuz, Ağustos, Eylül) |
14 Kasım akşamına kadar |
17 Kasım akşamına kadar |
4.Dönem (Ekim, Kasım, Aralık) |
14 Şubat akşamına kadar |
17 Şubat akşamına kadar |
Yeni işe başlayan mükellefler, faaliyete başladıkları tarihin içinde bulunduğu geçici vergi döneminden itibaren geçici vergi ödemeye başlayacaklardır. İşin bırakılması halinde ise işin bırakıldığı tarihi içeren dönemden sonraki dönemler için geçici vergi beyannamesi verilmeyecektir. Ticaret siciline tescil edilerek tasfiyeye giren kurumlar tasfiyeye girdikleri tarihi ihtiva eden geçici vergi dönem kazançları üzerinden geçici vergi ödeyecekler, bu dönemden sonraki tasfiye dönemlerinde geçici vergi beyannamesi vermeyeceklerdir.
Yıllara sâri inşaat ve onarma işi yapan firmalar hariç, tüm inşaat firmaları geçici vergi beyannamesi verirler.
Geçici vergi matrahının hesaplanmasında, gelir vergisi matrahlarının tespitinde indirimi mümkün olan geçmiş yıl zararları dikkate alınacaktır.